Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κίνα: Συνέλαβαν όσους χαίρονταν για το Νόμπελ!

Ο κινεζικός Τύπος καταδίκασε την βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Λιού Σιαομπό, ενώ οι αντιφρονούντες που γιόρτασαν το γεγονός συνελήφθησαν, ανακοίνωσε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Την ίδια ώρα που οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την βράβευση του Λιού, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές του που γιόρταζαν την Παρασκευή το
σημαντικό αυτό γεγονός, επισήμανε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD) με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Η εφημερίδα Global Times γράφει πως η επιτροπή των Νόμπελ "ατιμάστηκε" και πως το βραβείο "υποβαθμίστηκε σε ένα πολιτικό εργαλείο που υπηρετεί αντικινεζικά συμφέροντα". "Για μια ακόμα φορά η επιτροπή των Νόμπελ έδειξε την αλαζονεία και την προκατάληψή της απέναντι σε μια χώρα που έχει σημειώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίας σημαντική πρόοδο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα", επισημαίνει η εφημερίδα αναφερόμενη και στην βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Δαλάι Λάμα το 1989.
¨Κανείς από τους δύο (Νομπελίστες) δεν ανήκουν σε αυτούς που συνέβαλαν στην ειρήνη και την ανάπτυξη της Κίνας, τις τελευταίες δεκαετίες", υπογραμμίζει η εφημερίδα που πρόσκειται στο ΚΚ της χώρας. "Είναι προφανές πως το Νόμπελ Ειρήνης φέτος δόθηκε για να ερεθίσει την Κίνα, αλλά δεν θα το πετύχει. Η Κίνα θα αντισταθεί στις προσπάθειες επιβολής των δυτικών αξιών", καταλήγει το άρθρο.
Ο Λιού Σιαομπό, 54 ετών, ένας από τους συγγραφείς της "Χάρτας 08" μανιφέστου που ζητά τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, εκτίει ποινή κάθειρξης 11 χρόνων με την κατηγορία της "απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος".
Από χθες το βράδυ, όσοι αναζητούσαν στο Διαδίκτυο κάτι σχετικό με το "Νόμπελ Ειρήνης" ή το όνομα "Λιού Σιαομπό" δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και λογοκρισία επιβλήθηκε στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN και το TV5 για τη βράβευσή του.
Κινέζοι διανοούμενοι τολμούν να χαιρετίζουν
Πάντως, επτά κινέζοι διανοούμενοι υπογράφουν επιστολή με την οποία συγχαίρουν τον Λιού Σιαομπό για το Νόμπελ Ειρήνης και το χαρακτηρίζουν "λάβαρο της μη βίας στην Κίνα". Τονίζοντας πως η Επιτροπή των Νόμπελ απένειμε το βραβείο στον κινέζο διαφωνούντα "για τις συνεχείς και μη βίαιες προσπάθειές του υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων", οι επτά διανοούμενοι εκτιμούν πως "η Κίνα πρέπει να αποφύγει μια βίαιη επανάσταση".
Το βραβείο "είναι μια ελπίδα και ένα στήριγμα για την ειρηνική μεταμόρφωση της Κίνας", επισημαίνεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η οικολόγος Ντάι Τσινγκ και ο οικονομολόγος Μάο Γιούσι.
"Στο θέμα της μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος οι ηγέτες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που θα δείχνουν ότι είναι ειλικρινείς στις δεσμεύσεις τους για μια ειρηνική εξέλιξη", συνεχίζει η επιστολή.
"Ο Λιού Σιαομπό είναι το λάβαρο της μη βίας στην Κίνα. Θα συμβάλλει θετικά στην ειρηνική μεταμόρφωση της χώρας", υπογραμμίζουν. "Αυτή την στιγμή υπογράφουμε μόνο εμείς οι επτά, όμως πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα προστεθούν και άλλες προσωπικότητες σε αυτήν την έκκληση", τόνισε η Ντάι Τσινγκ.
 stakarfia

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια