Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ,

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος για την αναπηρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ζητούν τα άτομα με αναπηρία, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και όχι φιλανθρωπικής, όπως τόνισε χθες η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων κα Αμαλία Μπασιά.
Εκπρόσωποι των φορέων των αναπήρων στα Χανιά λειτούργησαν περίπτερο χθες στην
πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα αιτήματα αλλά και για τους Συλλόγους - Ιδρύματα που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3η Δεκεμβρίου).
Η κα Μπασιά, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «η 3η Δεκεμβρίου, ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία για το αναπηρικό κίνημα τις χώρας, όπως εκφράζεται σύσσωμο από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ και τους φορείς μέλη της, αποτελούσε και αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα διεκδίκησης. Η φετινή 3η Δεκεμβρίου βρίσκει την Πολιτεία και την κοινωνία της χώρας μας αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, της οποίας τα σημάδια έχουν ήδη γίνει εμφανή στα άτομα με αναπηρία».
«Ζητάμε από τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε η κα Μπασιά, «να κάνει πράξη αυτά που μας υποσχέθηκε πέρυσι. Ελπίζουμε να μη θιγούν τα δικαιώματα των ασθενεστέρων τάξεων, όπως είναι οι ανάπηροι, διότι εκτός από τα επιδόματα που δεν αγγίζονται -ακόμη και των παραπληγικών το θέμα λύθηκε- είμαστε όμως και καταναλωτές, άρα η ακρίβεια μας αγγίζει, είμαστε ευπαθής κοινωνική ομάδα, άρα και τα φάρμακα ζητάμε να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές, αλλά και να μην ταλαιπωρούμαστε στις ουρές όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Οι άνθρωποι με αναπηρία, δηλαδή, έχουμε πρόσθετα προβλήματα. Και ζητάμε να ληφθούν και κάποια θεσμικά μέτρα. Δηλαδή να υπάρχει ένα άλλο σύστημα πιστοποίησης, ώστε ούτε οι γνήσιοι ανάπηροι, με μόνιμες εμφανείς αναπηρίες, να περνούν κάθε δύο χρόνια από Επιτροπές, αλλά ούτε και να έχουμε ανάπηρους 'μαϊμούδες', διότι έτσι αναγκαστικά μοιράζεται και το οικονομικό σκέλος του κρατικού κορβανά και όλα τα οφέλη και αυτό είναι σε βάρος των πραγματικά ανάπηρων», επεσήμανε η κα Μπασιά.
Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά σωματεία και ιδρύματα στα Χανιά, που λειτουργούν πολύ καλά όμως χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχουν, όμως, και ιδρύματα ημερήσιας φροντίδας γονεϊκού κινήματος, που είναι ιδιωτικά, και αυτά πλήττονται πολύ περισσότερο γιατί δεν έχουν επιχορηγήσεις. Τουλάχιστον τα κρατικά λειτουργούμε με τα νοσήλεια και προσπαθούμε και τα καταφέρνουμε προς το παρόν. Άρα, χρειαζόμαστε τη στήριξη, την ευαισθησία των συμπολιτών μας, όχι όμως τον οίκτο. Ζητούμε δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας και όχι φιλανθρωπική», σημείωσε η κα Μπασιά.
Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων ζήτησε «να κάνουν πράξη όσα έβαλαν στα προγράμματά τους οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης», επισημαίνοντας την ανάγκη «να υπάρχει ειδικό γραφείο για τους ανάπηρους στον Δήμο, ώστε να υπάρχει συνεργασία με τους φορείς. Ζητάμε δηλαδή οι ανάπηροι να τύχουν του σεβασμού και της κοινωνίας και της πολιτείας και ζητάμε να σέβονται τα δικαιώματά μας. Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
Στήριξη στα ΑμεΑ

Τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις των ΑμεΑ εκφράζει η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η φετινή 3η Δεκεμβρίου βρίσκει τα άτομα με αναπηρία αντιμέτωπους/ες με ένα ευρύ φάσμα διακρίσεων και με πλήθος εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά». Οι Οικολόγοι στέκονται σε βασικά προβλήματα όπως η «κατάργηση της έκπτωσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση, η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται προνοιακές δομές αλλά και οι σχολές εκπαίδευσης των τυφλών και κινητικά αναπήρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, οι Οικολόγοι Πράσινη κρίνουν απαραίτητη την «ουσιαστική υποστήριξη και δημιουργία νέων, σύγχρονων και αποτελεσματικών δομών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης».
Χανιωτικα Νεα
 greecelands

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια